За мен

Деян Стоев - Сватбен фотограф

За да ме допуснете в един от най-съкровените си дни, надникнете първо в моя свят.

Фотографията ме съпътства дълго преди да открия призванието си като сватбен фотограф – още от детството, когато за първи път попаднах в тъмната стаичка на един фотограф. Година по-късно получих първия си фотоапарат – “Смяна 8”. С годините други хобита и интереси може да са преминавали краткотрайно през живота ми – но фотографията остана. В детските ми представи играта със светлината и проявяването ѝ бяха най-прекрасната магия – реална и осезаема – в която открих красотата… и я намирам и до днес.

История

Как започна всичко?

Макар да съм се специализирал в сватбената фотография, заради която освен във Варна с удоволствие пътувам и до различни градове в България, се увличам и обичам да експериментирам в различни жанрове. Портрет, будоар, семейна, в студиото ми има възможност и за семейни и празнични сесии, а стрийт фотографиятата ми е истинска страст. Общото е, че във всеки свой кадър търся човешкото присъствие – дори минимално – защото обожавам факта, че сме пъстри, различни и неповторими – и вярвам, че всеки човек е една малка вселена. Това е и една от причините през 2012 г. да започна да преподавам фотография, а през 2014 г. заедно колеги и приятели създадохме Фотоскул в гр. Варна – изключителна мрежа, която днес обхваща цялата страна и включва прекрасни фотографи и колеги.

Но голямата ми любов – това е сватбената фотография. Първата си сватба заснех почти на шега през 2006 г., докато бях на студентска бригада в Мериленд, САЩ. След завръщането си в България работех към едно от най-големите фото студия към момента във Варна, където имах възможност да науча тънкостите на занаята, а от 2011 г. съм на свободна практика като професионален сватбен фотограф във Варна, черноморския регион, както и цяла България. 

Най-важното нещо, което научих през годините, е, че за успешни сватбени снимки не е от значение просто перфектната камера и обективи или дори умението да не изпускаш най-важните моменти. Не е и да си нащрек за всички любопитни и интересни случки, които се развиват встрани от младоженците. Най-важното е да предразположиш двойката и да им помогнеш да се отпуснат, за да ти се доверят да запечаташ един от най-свидните дни в живота им. А за мен няма по-голямо удовлетворение от положителните емоции, които младоженците изпитват, когато им предам готовите и обработени кадри.

Независимо дали желаете заснемане само в деня на сватбата, или се интересувате и от предсватбена или следсватбена сесия – снимките ще Ви останат за цял живот. От невероятно важно значение е да се доверите на опитен сватбен фотограф, който не само ще умее да борави перфектно с техниката си и ще познава теорията за цветове и композиция. Той ще вплете във Вашите сватбени снимки и емоциите Ви – защото това е Вашата, единствена и неповторима любовна история. 

Безкрайно съм благодарен за всички срещи с прекрасните двойки, които съм заснел досега, и си пожелавам професионалният ми път да ме срещне с още много незабравими хора и моменти. А голямата ми (и не толкова тайна) мечта е да създавам сватбена фотография не само в рамките на Варна или България, но и в чужбина – така че не се колебайте да се свържете с мен, независимо в кое кътче на света се намирате! 

Готови ли сте да започнете нов проект с мен?

Scroll to Top